Back to Question Center
0

Ödet av Stubartiklar på Wiki - Semalt svaret

1 answers:

Wikipedia är det viktigaste förvaret som erbjuder fri tillgång till högkvalitativ information av alla slag till användare från hela världen. Wiki täcker ett brett spektrum av akademiska ämnen och politiska ideologier. Nyligen gick Wiki redaktörer och volontärer på ett väsen om att radera den tre-linjiga långa artikeln på Wikipedia-webbplatsen.

Julia Vashneva, Semalt Customer Success Manager, säger att en artikel om blodprotein "Hemovanadin" har varit diskussionsämnet efter några redaktörer påbörjade en rörelse som förespråkar borttagandet av artikeln på Wikipedia. Enligt Andrea James har artikeln återställts på hemsidan. "Hemovanadin" är en vetenskaplig vetenskaplig artikel som är av yttersta vikt för forskare och studenter.

Andrea James antydde att "Hemovanadin" -artikeln stod inför den extrema versionen av Wiki som kallades "deletionism". Att eliminera värdefull information från Wikipedia är ett betydande hot mot utbildningssektorn som använder Wiki som huvudkälla. I mer än 14 år har Wikipedia tillhandahållit välkänd information till kunder som besöker webbplatsen varje dag för att skaffa sig kunskaper.

Förstå hur Wikipedia fungerar

Deletionism är en komplicerad ideologi som bara kan förstås genom att ha och följa ramarna för hur Wiki fungerar. Wikipedia drivs av en community bestående av volontärer och redaktörer som fastställer policyer och riktlinjer för användningen av Wikipedia. Redaktörerna skapar och redigerar vetenskapliga artiklar som finns tillgängliga på Wiki.

För att inkluderas på Wikipedia måste ideologin uppfylla de uppsatta standarderna och reglerna. Kriterierna varierar emellertid beroende på ämne. Till exempel inom akademikernas område är notabilitetsstandarder uppenbara. I andra sektorer varierar redigering och radering av artiklar beroende på redaktörernas uppfattning, vilket var fallet med "Hemovanadin" -artikeln.

Wikipedia körs på grundval av att frivilliga förstår sina policyer och riktlinjer. Men olika volontärer tolkar politiken annorlunda, ett scenariot som leder till borttagande. Redaktörer är engagerade och engagerad personal som arbetar för webbplatsens välbefinnande. Men människor gör misstag, det gör även Wikipedians.

Hemovanadin är ett exempel på en artikel som endast inkluderades på Wikipedia för att kunna utvecklas och redigeras senare. Anmärkningsnormerna bör dock vara inställda för att begränsa uppladdningen av vetenskapliga objekt som inte uppfyller normerna. Att ta bort sammansatt material är mycket bekvämare jämfört med att skapa nya artiklar. Att ta bort stubartiklar skapade av nya redaktörer kan vara lite frustrerande, speciellt när deletionism inträffar och redaktörerna får inte en förklaring till varför deras artiklar togs bort från Wiki.

Ett gott antal stubartiklar beror på mikrobidrag. Om du gör för många ändringar till en viss sektion ändras textens ursprungliga sammanhang. Redaktörer har för närvarande gjort bidrag med tanke på att bara för att en artikel har verifierbara källor, uppfyller den inte notabilitetsstandarden automatiskt. Här är tips om hur stubartiklar kan redigeras för att undvika radering.

  • Sortera stub artiklar beroende på ämnen
  • Förbättring och flaggning av stubartiklar för expansion
  • Införande av olika färger för att markera länkar som leder till stubartiklar

Teoretiskt är att lägga till användbar information för att stubba artiklar är mycket bättre än att radera hela artikeln från Wiki. En artikels stil spelar också roll. Stubartiklar som inte matchar stilen för encyklopediska artiklar riskerar att utsättas för radering Source .

November 29, 2017