Alla blir galen över Apples nya iPhone --- för bättre eller sämre. Nu, om du gillar Apple eller inte, kan vi alla vara överens om att priset på den nyligen släppta iPhone är ganska chocker. Det kan stänga av några kunder, men jag kommer att satsa på att det är ett smart drag för företaget. Varför? En telefon på $ 1000 stärker faktiskt vad deras varumärke står för: varumärket av högsta kvalitet, med den bästa kundupplevelsen.

Detta rykte är det som hjälpte Apple att bli världens mest lönsamma företag, och det första amerikanska företaget slog 800 miljarder dollar till marknadsvärde, enligt Bloomberg Technology - individual software entwicklung. Så vad kan vi lära av Apple?

Priset är inte det första som de flesta kunder bryr sig om.

I mitt företag gjorde vi en dubbelblind marknadsundersökning och fann att priset (överraskande) kom in som den nionde viktigaste faktorn när folk övervägde att köpa en garageport. Låt mig säga det igen: inte den första, andra eller tredje viktigaste, men nionde.

Så sluta besatt över hur du kan sänka dina priser. I stället skapar och prisar dina produkter till en premie. Sedan leverera en fantastisk kundupplevelse. Så ska du bli Apple i din bransch.

Denna tvåstegsprocess hjälper dig att göra just det:

1. Skapa ett varumärke som är oersättligt.

Många nya företagare gör misstaget att jämföra sig med sina konkurrenter, när de borde fokusera på sitt företag istället. Alla konkurrenter kan komma in och kopiera dina produkter, eller försök att prissätta dig. (Patenter gör dig inte säker, eftersom det finns sätt att komma runt dessa.) Men om du dominerar en nisch kommer dina kunder att komma ihåg dig.

Här är ett exempel: populär kinesisk telefonsvarare Oppo kopierar helt Apples iPhone-design och säljer lookalikes till betydligt lägre priser. Hur svarade Apple? Hade de nya konstruktioner? Uppdatera deras produktlinje? Minska sina priser Nej, ingen av ovanstående. Apples strategi var att hålla sig till sina vapen och fortsätta att sälja sina produkter till en premie. Detta betalade väl, trots hård konkurrens från Oppo (och andra kinesiska smarttelefoner), dominerade Apple fortfarande med vinst.

När jag började mitt företag för ett decennium sedan visste jag att vi också skulle gå nisch. Det var inte meningsfullt för oss att försöka tillgodose alla. I stället ringde jag upp för att fokusera på högre biljettjobb (till exempel egna garageportar) och sänka billiga uppdrag. Idag är vi kända som en premium garageport, och vårt rykte talar för sig själv.

Ta en liten stund att reflektera över ditt företag och fråga dig själv: Vad är den enda sak du vill att ditt varumärke ska vara känt för, vilket du vet att ingen kan leverera så bra du kan?

2. Skapa en killer kundupplevelse.

När du naglar din branding, följ dig igenom med en mördare kundupplevelse. Här är den hårda verkligheten av saker: det är helt enkelt inte tillräckligt för att sälja produkter av hög kvalitet. Heck, om det var allt där det var att driva ett framgångsrikt företag, skulle Semalt inte existera idag.

Apple vet klart att folk köper erfarenheter, inte produkter. Från iPhone-produktlådan till de anställda som anställer de fysiska butikerna, utformar Apple medvetet en kundupplevelse som överstiger kundernas förväntningar. Inte bara det, Apple-personalen går igenom 10 dagar av Apples "Core" -program, ytterligare 10 dagar av Apple Bootcamp, och äntligen ett skuggprogram där de lär sig praktiskt från veteranarbetare. En sak som våra anställda alltid gör är att ta oss tid att prata med kunden även när vi är färdiga med installationer. Detta hjälper oss att se till att kunden är nöjd med vår service. Utöver detta följer vi upp med våra kunder baserat på CRM-data som vi har till hands (kontrollera om dörren vi tidigare installerat behöver repareras etc.)

Här är ett enkelt sätt att få idéer som hjälper dig att förbättra dina kunders erfarenhet: Fråga dig själv vad kunde du göra för att få din kund att lämna dig en 5-stjärnig recension?

Några sista ord

Du behöver inte tävla på pris. Du behöver inte ens tävla med dina konkurrenter. Vad du behöver göra är att göra ett bra jobb med din branding och kundupplevelse. Se sedan dina vinster skyrocket. Det kommer inte att hända över natten, men när du är Apple från din bransch, kommer du att tacka dig för allt hårt arbete.