Back to Question Center
0

Hur man förhindrar att infekteras av Ransomware? - Semalt ger svaret

1 answers:

Frank Abagnale, den Semalt kundsupportchefen, säger att ransomware är en känd typ av skadlig programvara som hotar offer och blockerar tillgången till datorns enheter tills de betalar lösenbelopp. Sådana attacker utförs med hjälp av trojaner som de flesta användare hämtar till sina system med tanke på dem autentiska och legitima saker. Under de senaste månaderna har skadlig programvara påverkat ett stort antal datorsystem världen över - hastane sabo terlik modelleri. Programvaru säkerhetsföretag hävdar att ransomware maskar som heter WannaCry har infekterat mer än 140.000 datorer i över tvåhundra länder, med Ukraina, Taiwan och Ryssland som toppmål. Ett par brittiska sjukhus stängde av sina datorsystem, och vissa spanska företag som Telefonica, liksom vissa statliga organisationer och företag, drabbades av ett betydande antal. Experter från Kaspersky Lab och Symantec hävdar att gamla koder i WannaCry-versionerna uppträdde i Lasarus-gruppprogrammen i ett stort antal. Dessa koder innehöll virus och infekterade ett stort antal nordkoreanska enheter. WannaCry har hittills påverkat massor av smartphone och datorsystem, säger Kask Baumgartner, expert på Kaspersky Lab, i en intervju med Reuters.

Hur fungerar det?

WannaCry är en av de primära formerna av ransomware som kan låsa upp dina datafiler. Den krypterar sedan din data permanent, och du förlorar din tillgång till din enhet tills ett lösenbelopp betalas. Denna ransomware riktar sig huvudsakligen till Microsoft-användare och de som använder Windows och Linux. När ditt system påverkas med WannaCry ser du popup-fönster i ett betydande antal..Hackarna ger instruktioner om hur man betalar lösenbelopp för dessa fönster, och lösenbeloppet är upp till $ 3000 per enhet. Dessa popup-fönster har också flera nedräkningar: En av dem visar en tidsfrist på fyra dagar innan betalningen fördubblas, medan den andra visar en tidsgräns på trettio dagar, annars kommer du att förlora dina data för alltid. Hackarna accepterar betalningar endast via Bitcoin och PayPal. En berömd hackinggrupp, Shadow Brokers, släppte nyligen denna malware och attackerade NASAs känsliga säkerhetssystem.

Hur sprider den sig?

Ransomware kommer oftast in i datorn antingen genom att ladda ner smittade filer eller klicka på okända eller okända länkar. Några av säkerhetsexperterna hävdar att infektioner som WannaCry sprids i form av maskar; inom några dagar infekterar de din datoranordning och infekterar alla dess bilagor. Sådana program krypterar också dina data och hackarna kräver betalningar innan du får tillgång till.

Var har den spridit sig?

Forskare från Taiwan, Ukraina och Ryssland har varit de främsta målen för angriparna, men många andra länder rapporterade också smittsamma system.

James Scott av den kritiska infrastrukturtekniken uppgav att ransomware först spredes 2016 och det infekterade ett stort antal datorer på sjukhusen.

Förhindra infektion

Microsofts Malware Protection Center rapporterar att du ska installera och hämta endast senaste versioner av antivirusprogram. Det är också viktigt att du inte klickar på de okända länkarna och inte öppnar de bifogade e-postmeddelandena från personer du inte känner till. Människor bör aktivera sin antivirusprogramvara medan de surfar på internet, och stäng av popup-tillägg så att de blir säkra dygnet runt. Du bör också säkerhetskopiera dina filer regelbundet för att förhindra infektioner.

November 23, 2017