Back to Question Center
0

Semalt Expert: Hur sprider du en Paypal Scam

1 answers:

Julia Vashneva, Senior Customer Success Manager Semalt Digital Services, utvecklar problemen och delar sin erfarenhet av ämnet.

Jag bestämde nyligen att sälja min lilla båt, eftersom jag hade lite tid att använda den trots min kärlek till havet. Båten lockade mycket intresse förutom ett olyckligt fall jag fick tidigt misstankar om - continental conti cross contact at 215/65 r16 tire. För det första var min båt ett lokalt varumärke speciellt tillverkat för finska marknaden. Jag hittade bara det märkligt att sälja det till en dam i Mexiko, där det skulle vara den udda ut. Dessutom höll jag undrar varför den här damen ville ha den specifika modellen, som endast var tillgänglig över Atlanten. Hur mycket skulle det kosta henne att skicka det till Mexiko? Jag ansåg då att min båt var för billig även för att överväga skeppsmiljö över Atlanten. Att köpa och skicka en båt från Europa saknade dock möjligheten, med tanke på att småbåtar är billigare och i stor utsträckning i Nordamerika.

Den påstådda köparen visade sig ringa intresse för båten. Hon verkade angelägen om att köpa den utan att ta en personlig fysisk titt på det först tänka aldrig på det faktum att endast en fråga om pris gjordes utan mycket behov av detaljer. Jag insåg då att en scammare inte skulle göra många frågor om priset när de aldrig hade för avsikt att betala ändå. Faktum är att mer ifrågasättande riktades mot betalningsprocessen i stället för själva båten eller dess ägande..Normalt bör säljaren vara den som frågar betalningsprocessen medan köparen söker autentisering för bevis på ägande.

Vid undersökning av början av samtalet märkte jag användningen av generiskt försäljningsspråk för att initiera affären. Språket kunde fungera för alla typer av säljbara varor där ute, än mindre en båt, och det var i övrigt inte övertygande och generiskt. Längre ner i våra samtal blev det uppenbart att Paypal var det enda genomförbara och acceptabla betalningssättet. Jag gissade att det var tänkt att vara mer praktiskt för deras bluff. Jag tyckte också att det var konstigt att göra betalningar till ett budföretag vars adress inte matchade det mottagande företaget. Under samtalet har köparen ignorerat mina förfrågningar och frågor medan jag bara svarade när processen stannat. Att veta hur Paypal fungerar, insåg jag snabbt att affären var en bluff.

Vid ytterligare granskning av köparen insåg jag att hennes pass var brittiskt, trots att hon använde en mexikansk adress och telefonnummer. Jag googlade också hennes profilbild som jag fick höra till en annan dam i USA. Ironiskt nog visade bilden på flera datings webbplatser medan damen var gift enligt hennes titel. Det får mig till sin grammatik, hur kan en europeisk dam med brittiskt pass och amerikanska adresser begå så många grammatiska misstag i vårt samtal? Hittills gjorde jag en fullständig utredning, och hennes pass misslyckades med mitt giltighetstest. Allt på det var författat från namn, foto, metadata och till och med signaturen.

När det gällde att underteckna kontrakt hade hon modet att lägga till en annan underskrift än vad som gavs i hennes pass. Med tanke på att vi bodde i olika tidszoner verkade det konstigt att den här köparen svarade på alla mina e-postmeddelanden nästan direkt. Jag smälte något fiskigt, konversationen skiftes till förhandlingar och ledde slutligen till en långsam död. På så sätt undvikde jag en dödlig bluff.

November 23, 2017